Tävlingsinformation

Här följer lite information om tävlingar, tävlingsklasser och program:

"Sydstegen"

Så kallas den tävlingskategori som vi i Skåne tävlar i som ung gymnast. Tävling sker med obligatoriska program (alla gymnaster har samma program). Redskapen varierar från år till år, det enda bestående programmet är fristående som man alltid har.

Svårighetsgraden är "stigande". Alla gymnaster i LKGF genomgår de tre nivåer som finns i "Sydstegen".

Det är planerat att arrangeras fyra "Sydstegen" tävlingar per år. Två på våren och två på hösten. Tränarna bestämmer när det är dags för gymnasten att byta uppåt i de olika tävlingsklasserna.

"Fria klassen på Sydstegen"

I "Fria klassen" tävlar gymnasterna i valfria program som är ett eget program, komponerat utifrån varje gymnasts egna förutsättningar. Det leder till att svårighetsgraden på programmen kan vara mycket olika.

"Juniorklassen"

Junior är man från och med det år man fyller tretton till det år man fyller femton. Juniorprogrammen är svårare än "Fria klassens" program och även de är valfria. När man blir junior tävlar man inte längre i fristående, utan har tre eller fyra program med redskap.

Aktuella tävlingar för juniorer är "Sydstegen" klass BAS eller klass FIG, distriktsmästerskap och rikstävlingar om man är mycket duktig. Det kan även förekomma internationella tävlingar för juniorer och man kan bli uttagen till juniorlandslaget.

"Seniorklassen"

Det år man fyller sexton blir man senior. Programmen försvåras ytterligare och här gäller samma tävlingar som i juniorklassen. Seniorklassen är den sista klass som finns och seniorlandslaget är oftast de gymnaster som representerar Sverige i landskamper och mästerskap.

"Duo/trio"

Det finns olika ålderskategorier även för "duo/trio". Tillsammans utgör gymnasterna ett program på tiden 1,15 - 1,30 min. Under programmet ska gymnasterna visa sammarbetsövningar och byta handredskap med varandra på olika sätt. Just nu kan gymnaster välja vilket handredskap som används, men från 2023 kommer det att vara fasta/förutbestämda redskap även i "duo/ trio".

"Trupp"

Fem gymnaster som utför ett - två program tillsammans. Redskapen är givna och följer en fast cykel. Svårighetsgraden är något lägre för juniorer än seniorer. Under programmet ska gymnasterna visa prov både på individuella svårigheter, olika uppställningar med samarbeten, utföra diverse byten med långa avstånd mellan sig och allt ska ske med lätthet och i takt till musiken. På "Sydstegen" tävlar även gymnasterna i fristående.

Skapa din hemsida gratis!