Tuff konkurrens i helgens tävling i Ljubljana

05.12.2017

Den 28:e upplagan av "New Years Cup Moste" avgjordes under helgen i Ljubljana, Slovenien. Fyra gymnaster från LKGF deltog tillsammans med en tjej från Örnsköldsvik.

På plats för att avsluta tävlingssäsongen i rytmisk gymnastik fanns Tuva Henckel, Sanna Agic, Meja Engdahl Petersson, Olivia Kristensson Nilsson från Landskrona Kvinnliga GF, Wilma Hägglöf, Örnsköldsviks GK samt gymnaster från ytterligare 14 nationer. Tävlingen har FIG status så startfältet i alla A-kategorier var tufft.

Sanna och Tuva inledde de svenska gymnasternas tävlande. Båda flickorna är födda 2004 och var inlottade i "Pre Junior" gruppen. Tunnband var obligatoriskt att visa fram och både Sanna och Tuva hade valt käglor som andra gren.

Flickorna körde helt efter förmåga och var nöjda med sig själva. Tuva fick poäng över 10 i käglor, vilket hon var extra stolt över i så tuff konkurrens. Tuva slutade sjua och Sanna som nummer nio. Både Sanna och Tuva tyckte att det var både spännande och roligt att tävla i så här "stora" sammanhang. Tuva fyllde även år under tävlingen och grattades vid söndagsmorgonens frukost på sin 13:års dag.

Meja startade tävlingen i grenen band som hon är lite osäker på och det var inget höjdarprogram som levererades. Men tävlingen innehöll fyra grenar och Meja hämtade upp sig. Poäng rejält över 12 i både tunnband och boll kändes upplyftande och gav självförtroende. En stabil körning i käglor avslutade tävlingen. Den Ungersk / Ryska domaren kom direkt efter tävlingen fram och ropade Bravo! till Meja. Satt fint med uppskattningen.

Totalt slutade Meja på en nionde plats i totalen. Vann gjorde en gymnast från hemmaklubben i Slovenien. I tunnbandsfinalen som avgjordes under söndagen blev det en liten miss och Meja slutade på en sjunde plats.

Olivia och Wilma tävlade i seniorkategorin. Båda flickorna kämpade på i de fyra grenarna. Olivias tunnbandsprogram var väldigt bra genomfört och gav finalplats. Boll och käglor var stabila. I grenen band blev det mycket trassel. Olivia slutade lite besviken på en tionde plats.

Wilma körde jämt och lugnt i tunnband och boll. Grenen käglor hade ett felplacerat risk kast som gav en löptur men räddades. I grenen band blev det även hos Wilma lite trassligt. Wilmas totala placering blev 12:a. Vann gjorde en mycket fin rysk gymnast med mycket intressanta program, som vi troligtvis får se mer av framöver. Olivia lyckades bärga en fin sjundeplats i tunnbandsfinalen på poängen 11,10.

Olivia åkte direkt efter tävlingen vidare för att få nykomponerat ett kägelprogram inför 2018. Övriga gymnaster gjorde sightseeing och shoppade under måndagen före hemfärd.

Nu återstår endast juluppivsning med luciatåg den 16 december kl. 14.00 samt vila för gymnasterna för att orka kämpa om NM-platser redan i januari.