Sydstegen 2 i Kristianstad

31.05.2022

Under söndagen avgjordes Sydstegen 2 i Kristianstads Arena. Det var cirka 100 gymnaster från de sydliga klubbarna som ville visa upp sig och tävla i rytmisk gymnastik. Landskrona Kvinnliga GF hade såklart en hel del gymnaster med och tävlade. 

Dagen startade sedvanligt med de yngsta gymnasterna och då var det obligatoriska stegprogram som visades fram. Gymnasterna får här ett skriftligt omdöme av domarkåren stället för en poäng.

I steg 1, som körde fristående och tunnband, var det följande gymnaster som deltog: Engla Gustavsson, Varvara Lekomtseva, Ariana Rohanska, Shehyan Noman och Azra Avdagic. Samtliga fem tjejer gjorde mycket fina framträdanden.

I steg 2, körde gymnasterna fristående och band. Där representerades LKGF av Blanka Strandsjö och Daria Koroleva. Åter fick vi se strålande insatser av de båda målmedvetna gymnasterna.

Steg 3 hade fristående och käglor på programmet. I denna kategori visade verkligen Helen Noman och Maria Koroleva att de nu är redo för egna program och riksomfattande tävlingar. Ungdomstruppen där sex av de lite yngre gymnasterna ingår visade ett truppfristående som gav mersmak. Och flickorna kommer nu att gå vidare till lite svårare program med både fristående och ett handredskap.

Fria klassen, juniorer och seniorer

Under eftermiddagen avgjordes den tävlingsdel där gymnasterna kör valfria program och blir bedömda i de olika kategorierna inom rytmisk gymnastik. DB där domaren räknar kroppssvårigheternas värde och riskfyllda kast blir bonifierade. DA, där domarna räknar svårighetsmoment med handredskapen och kontrollerar att de fundamentala övningsgrupperna med respektive handredskap finns med. Artistiska domarna dömer variationen av innehållet i programmen, hur de flyter och hur övningarna är sammanflätade på ett logiskt sätt och till sist har vi utförandedomarna som drar av för alla misstag och eventuella felaktigheter i kroppshållningen vid till exempel utförande av en svårighet eller vid fång av redskapen. Det är många komponenter i RG som ska klaffa.

I "fria klassen" deltog Kira Lekomtseva med framgång i tunnband och boll. En delad förstaplats blev resultatet. Junior Bas äntrade sedan tävlingsmattan och Landskronagymnasterna hade valt boll och käglor. Bäst lyckades Maiah Hantoft med en fjärdeplats och Taisiia Popovich hamnade på sjätte plats. Bella Oltner och Greta Bajraktari kom på delad på åttondeplats. Samtliga fyra gymnaster kan betydligt bättre, vilket de säkert visar vid nästa tillfälle.

I Senior Bas tävlade Sofie Bonde och Liusiya Koroleva. Även de hade valt boll som första gren och det gjorde de bra. I andra grenen där Sofie valt käglor och Liusiya valt band gick det inte riktigt så bra och flickorna slutade fyra respektive femma.

Emma Jönsson och Matilda Westin som hela våren slitit med sitt duoprogram i samband med Nordiska Mästerskapen var äntligen tillbaka på den individuella tävlingsavdelningen och Emma lyckades knipa en bronspeng och Matilda kom på en femteplats i Senior FIG.

Erika Gustafsson och Sanja Sejdinovic coachade gymnasterna under dagen. Bakom domarbordet återfanns Emma Sandell och Jenny Engdahl. 

Skapa din hemsida gratis!