Meja blev JSM-mästarinna

01.06.2017

Under tre långa dagar har SM i rytmisk gymnastik pågått i Fyrishov, Uppsala. Det var första SM-tävlingen på det nya bedömningsreglementet som trädde i kraft 2017. För första gången på väldigt länge avgjordes "alla" SM-titlarna under en och samma helg.

Lördagen startade tidigt och LKGF hade inte mindre än sju flickor i juniorernas individuella tävling. Hela 45 gymnaster var inlottade och fördelade på tre grupper. Alla gymnaster kör två grenar enligt eget val.

I lagtävlingen skulle även varje klubb genomföra ett tunnbandsprogram, ett bollprogram, ett kägelprogram och ett bandprogram. Dessutom räknades föreningens två bästa resultat förutom nämnda grenar in i lagets totala uppnådda summa.

Först ut med startnummer ett var Sanna Agic. Hon startade med tunnband. Tyvärr tappade hon sin inledande "supersvårighet" och hade lite svårt att hitta tillbaka i rytmen. I andra grenen käglor gick det betydligt bättre.

Tuva Henckel som utvecklats mycket på sista tiden hade också valt tunnband och käglor och levde verkligen upp till alla förväntningar. Tuva slutade på en fin åttonde plats i kvalet och gick därigenom vidare till 15-finalen och två program ytterligare i grenarna boll och band.

Celine Vergara levererade helt efter förmåga i grenarna tunnband och käglor. Celine är lite svag i svårigheterna och behöver träna mer flexibilitet och säkerhet i utförandet.

Alma Månsson startade även hon med tunnband och käglor. Alma som är ett framtidslöfte av stor kaliber var lite darrig i tunnband men levererade efter förmåga i käglor. Hon slutade på en fin niondeplats och gick också in bland de 15 åtråvärda platserna.

Meja Engdahl Petersson, storfavorit till SM-titeln var den från LKGF som var "tvungen" att starta med de svåra grenarna boll och band på grund av lagtävlingen. Meja gjorde strax under sin förmåga men tog ledningen i tävlingen och laget fick fina poängtillskott.

Lucia Modeér Castro gjorde sitt livs bollprogram och var jättenöjd med sin körning. Lite för stor vilja i grenen käglor resulterade i några tapp och så försvann tyvärr hennes chans på 15-finalen.

Astrid Kristensson Nilsson körde boll och käglor och gjorde två bra och jämna program. Men poängmässigt räckte det inte till plats bland de 15.

När de sista två grenarna och 15-finalen startade hade alltså LKGF tre gymnaster med i startfältet. Tuva var lite otydlig i sitt bollprogram men körde betydligt bättre i band. Hon levererade utan att darra på handen och gick till grenfinal i band och den inledande grenen tunnband. Härligt jobbat och resultatet blev en 10:e plats.

Alma är svag i både boll och band men gjorde sitt bästa. Tyvärr åkte hon lite ner i resultatlistan men var nöjd med sin final lats i grenen käglor. Alma slutade på en 14:e plats.

Meja körde ett bra tunnbandsprogram trots en miss i mitten på programmet. I sista grenen levererade hon sin kapacitet fullt ut och satte punkt på tävlingen genom fina 11,95.

Svenska Mästare i RG för juniorlag; Landskrona Kvinnliga GF - laget bestod av Meja Engdahl Petersson, Tuva Henckel samt Alma Månsson.

Svensk Juniormästarinna individuellt; Meja Engdahl Petersson

Seniorernas tävling följde direkt på och LKGF hade tre startande gymnaster med i tävlingen. Wilma Mårtensson, Doruntina Goxhuli samt Olivia Kristensson Nilsson. Wilma hade valt att starta i grenen boll och genomförde ett bra program. Käglorna var gren två och även detta var till belåtenhet. En plats bland de åtråvärda 12 finalplatserna var ett faktum samt viktiga poäng till lagtävlingen.

Doruntina startade med tunnband och gjorde en bra insats trots en miss mitt i programmet. Doruntina följde upp med käglor som var en stark insats. Doruntina knep den sista finalplatsen och var lite i chock över att hennes insats räckte så långt.

Olivia som har en stor press på sig själv var super nervös och levererade inte alls på sitt vanliga sätt. Hon var dessutom den i Landskrona laget som var tvungen att inleda med boll och band. Lite för stel i sitt framförande och en hel del otydliga fång och trassel resulterade i att siffrorna inte ville gå Olivias väg.

Wilma avslutade med bra körning i tunnband men ett tapp i band. Doruntina gjorde efter sin förmåga i boll och band. Olivia körde lite bättre i de avslutande grenarna tunnband och käglor men var långt ifrån sin förmåga. Trots en nedslagen LKGF-trio blev det brons i lagtävlingen.

Olivia slutade på en sjätteplats i totalen. Vann gjorde Anastasia Ponomarenko, GF Energo från Göteborg. GF Energo vann även lagtävlingen.

Lördagen avslutades med trupptävlingen för juniorer. LKGFs gymnaster var super rötta efter en lång dags individuellt tävlande och orkade inte hålla fokus hela vägen. Lite onödiga tapp och någon avsaknad av synkronisering resulterade i att poängen dalade och flickorna; Meja Engdahl Petersson, Celine Vergara, Lucia Modeér Castro, Sanna Agic och Alma Månsson fick nöja sig med silver. Vann gjorde GF Uppsalaflickorna.

Under söndagen var det Duo - tävling först på programmet. I Junior Duo tävlade Astrid Kristensson Nilsson & Tuva Henckel med ett tunnbandsprogram. I båda körningarna gjorde flickorna helt efter förmåga och visade stor intelligens och samarbetsförmåga på tävlingsgolvet. Ett silver blev belöningen och vem hade trott det då vi åkte iväg till Uppsala i fredags. Vann gjorde GF Uppsalaflickorna.

Doruntina Goxhuli och Wilma Mårtensson var titelförsvarare, men har gjort ett nytt program nu under våren. Skulle det räcka till vinst? Och JA, med råge levererade de två LKGF gymnasterna! Svenska Mästare ännu en gång med sitt fartfyllda tunnbandsprogram till den välkända låten "Gagnamstyle". Stort grattis!

I grenfinalerna för juniorerna tog Meja ytterligare medaljer. Det blev silver i tunnband, guld i boll och käglor samt brons i grenen band. Tuva slutade som nummer 6 i tunnband och 5 i band. Alma blev 6:a i käglor. I grenfinalerna för seniorerna körde Olivia betydligt bättre än under lördagen. Resultatet blev 4 i tunnband & band och brons i boll & käglor.

Emma Sandell coachade flickorna på ett som vanligt föredömligt sätt.

Resultatet på SM betydde totalt 15 medaljer till LKGF, vilket får anses som väl godkänt.

Skapa din hemsida gratis!