LKGF på NM-äventyr i Norge

07.03.2018

Asker strax utanför Oslo i Norge var arrangörsort för 2018 års upplaga av Nordiska Mästerskapen i rytmisk gymnastik. NM i RG arrangeras vartannat år och det är hård konkurrens om platserna i laget vid varje tillfälle.

Landskrona Kvinnliga GF har satsat hårt på att få vara representerat både individuellt bland seniorer och juniorer samt med sin juniortrupp. Så det var en ganska stor delegation från Landskrona som i fredags åkte iväg för att tävla.

Brons till Meja i grenfinal boll

På juniorsidan var LKGF representerat av Tuva Henckel och Meja Engdahl Petersson. Tuva tävlade framgångsrikt i käglor och band och gjorde sig själv rättvisa. Tuvas poäng var endast till för laget och hon fick därför ingen individuell placering, då den totala tävlingen baseras på gymnastens tre bästa grenar. Tuva var mer än nöjd med sitt livs första gymnastik uppdrag i de blå och gula färgerna.

Meja som var den mest meriterade gymnasten i det svenska juniorlaget tävlade fyra grenar. Hennes insatsen var ganska bra, med det inledande tunnbandsmomentet som bästa gren. I totalen slutade Meja på åttonde plats. Hon gick vidare i tre grenfinaler. Efter en stark körning placerade hon sig som nummer fyra i tunnband.

I grenen boll blev det en välförtjänt bronsmedalj och i bandmomentet blev placeringen nummer fem, endast en tiondel från brons. Meja var besviken på den totala placeringen i mångkampen, men glad över sina insatser i grenfinalerna där poängen i tunnbandmomentet lyfte självförtroendet rejält. Att dessutom bli utsedd till "Miss Junior" på banketten gav också en fjäder i hatten. Finland vann individuell, alla finaler samt lagtävlingen.

Seniorlaget tog en bronsmedalj

Bland seniorerna hade Wilma Mårtensson och Olivia Kristensson Nilsson tagit plats i laget. Tyvärr var Olivia tvungen att avsäga sig sin medverkan på grund av en envis infektion i lungsäcken, så reserv fick sättas in för henne. Wilma var däremot frisk och gjorde nog sitt livs bästa tävling prestationsmässigt. Boll, tunnband och band avverkades med stor koncentration och säkerhet. Allt i programmen fungerade till fullo och en stolt Wilma kunde tillsammans med övriga seniorgymnaster ta emot bronsmedaljer till laget. Wilma har deltagit på NM i de fyra länderna Sverige, Finland, Danmark och nu Norge. Ett stort mål för Wilma har därmed uppnåtts genom kvalificering och deltagande vid detta NM. Finland tog hand om samtliga topplaceringar även i seniorklassen genom Rebecca Gergalo och Jokki Tikkanen.

En lyckad andra körning för juniortruppen

Juniortruppen bestående av Astrid Kristensson Nilsson, Alma Månsson, Emma Jönsson, Celine Vergara, Lucia Modeer Castro och Sanna Agic var otroligt nervösa och spända inför tävlingen. Många timmar har lagts ner på flickornas program med band. Nya dräkter har köpts in för att höja intrycket. I första körningen fick gymnasterna en oturlig knut på två av banden och var tvungna att byta ut redskapet med poängavdrag som följd. Men i andra körningen lyckades så gott som alla byten med höga kast och samarbetsövningarna med risk satt där de skulle. Poängen blev betydligt högre efter andra körningen och det visade på flickornas rätta kapacitet.

Både gymnaster och medföljande tränare Emma Sandell var nöjd. Naturligtvis vann Finland även denna titel med sin nationaltrupp på juniorsidan. Med många nyvunna erfarenheter och någon medalj i bagaget återvände gymnasterna till Landskrona sent på söndagskvällen från ett snöigt men soligt Norge. Väskor ska packas upp och packas om för nya tävlingar kommande helg.


Skapa din hemsida gratis!