Ett lyckat JSM och SM med tolv medaljer till LKGF:s gymnaster

30.06.2019

Då SM-veckan i Malmö inleddes var den rytmiska gymnastikens SM-tävlingar något som stod först på programmet. Landskrona Kvinnliga GF hade en del gymnaster som gärna ville blanda sig in i toppstriden i de olika ålders- och tävlingskategorierna.

På tisdagen, alltså dagen före den officiella invigningen av SM-veckan startade JSM i RG. Det var ett rekordstort deltagande av gymnaster, då det tävlas även i lag och varje förening måste ställa upp med minst tre gymnaster för att täcka alla grenar. Landskrona Kvinnliga GF ställde upp med hela sex gymnaster.

Guld i lagtävlingen för juniorerna

Dagen startade med kval och lagtävling och gymnasterna var indelade i tre olika grupper efter startnummer. Alma Månsson inledde med boll och käglor där hon hade ett ganska jämn insats och fick bra poäng. Astrid Kristensson Nilsson startade med käglor och band, där hon gjorde sina bästa insatser för året och var både glad och nöjd. Sanna Agic startade tävlingen med boll och körde en mycket bra serie. Käglorna som kom efter och var nog det bästa egentligen, men innehöll ett misstag som kostade alldeles för mycket poängmässigt. Linnea Larsson startade med rep och det ville sig inte riktigt för den JSM-debuterande Linnea. En stark insats i grenen käglor räddade dock Linneas dag. Tuva Henckel som hade siktet inställt mot den högsta pallplatsen infriade förväntningarna och körde två mycket fina program i rep och band. Tuva tog ledningen i tävlingen och var nöjd. Emma Jönsson inledde med käglor och band och gjorde verkligen efter förmåga. En strålande Emma på golvet som gjorde allt hon kunde. Härligt att se.

Gymnaster från LKGF i 15-finalen

Då samtliga gymnaster kört två inledande grenar kunde LKGF konstatera att av de 15 finalplatserna som fanns tillgängliga för att göra upp om den totala JSM-titeln hade föreningen fått in hela fem gymnaster. Samt att LKGF försvarade sitt JSM guld från 2018 i lagtävlingen! I laget ingick; Tuva, Astrid, Alma, Sanna, Emma o Linnea.
Tuva körde på och det var ingen tvekan i de två avslutande grenarna boll och käglor om vem som skulle bli Svensk Juniormästarinna 2019; Tuva Henckel, Landskrona Kvinnliga GF! En suverän insats av Tuva, som var helt slut efter sin individuella tävling och supernöjd med sin insats. Astrid hade lite otur i repmomentet men tog igen i bollprogrammet och slutade på en fin åttonde plats. Emma gjorde en stark insats i rep men var helt slut då det kom till bollmomentet. Trots detta blev det en niondeplats! Sanna, LKGFs framtidslöfte hade svårt med rep men kom igen bra i bandmomentet. Resultatet blev en elfte plats. Alma lyckades inte heller i rep, men var superfin i bandprogrammet. Tolfte plats i totalen. Bra kämpat alla LKGF-gymnaster.

Juniortruppen försvarade sitt JSM-guld

När den individuella tävlingen var till ända och LKGF kammat hem två guld skulle flickorna ladda om till trupptävlingen. I juniortruppen ingår; Tuva, Astrid, Sanna, Emma o Alma. För att vara sist på dagen och en förfärligt varm Baltisk Hall gjorde gymnasterna en bra insats och kunde håva in det tredje guldet för dagen efter två jämna körningar i sitt stilfulla program med band. En otrolig prestation!

Meja tog bronset

På onsdagen inleddes SM-veckan officiellt och seniorernas SM stod på tur. Celine Vergara, Lucia Modeér Castro och Meja Engdahl Petersson skulle upp på tävlingsmattan. Först ut var Celine med tunnband. Ett ganska bra genomförande Celine fortsatte med grenen boll. Även det en ganska bra körning där Celine även klarade sitt svåra fång i avslutningen. Nu var det endast att vila och vänta för att se om hon gick vidare bland de 12 gymnaster som skulle få köra de avslutande två grenarna och göra upp om den totala SM-titeln. Meja var näst in på golvet. Bollmomentet var helt okej och Mejas poäng räckte för tillfället till en andra plats i tävlingen. Bandmomentet som följde var en katastrof och det fanns risk att Meja skulle missa "12 - finalen"............Lucia inledde med boll och klarade alla sina riskmoment. En bra körning. I grenen käglor blev det ännu bättre och Lucia var nöjd med sin insats.

Då samtliga grupper genomfört sina två inledande program var det klart att Meja gick in i finaltävlingen som åttonde gymnast. I lagtävlingen hamnade LKGF med Celine, Lucia och Meja på brons plats! Vann gjorde GF Uppsalaflickorna.

Efter en kort paus var det dags för de två avslutande grenarna för seniorernas individuella tävlande och Meja hade tunnband på tur. Meja levererade ett suveränt program och fick dagens i särklass högsta poäng med 14,570. Poängen innebar även att hon var med i toppstriden igen och hade chans på bronset. Käglorna avslutade dagen. Någon liten miss med käglorna och en ganska "normal" poäng blev resultatet. Bronset var i hamn och Meja var både lättad och lycklig. Guldet vanns av Alva Svennbeck, GF Uppsalaflickorna.

En fin femteplats för Lucia och Celine i duo

Celine och Lucia tävlade sedan DTQ. I första körningen var koncentrationen inte helt på topp och tunnbanden flög inte riktigt i de banor som var tänkt. Men andra omgången var helt suverän och den tredje bästa poängen i den körningen blev belöningen. Totalt en femteplats till LKGFs seniorduo. Guldet gick till GF Uppsalaflickorna; Marlen Vaidla & Ellen Kastensson.

Medalj till Tuva i alla grenfinaler

Tredje tävlingsdagen på SM var det dags för grenfinaler. I juniortävlingen hade LKGF lyckats få med gymnaster i samtliga finaler. Tuva kammade hem fyra medaljer genom fina körningar i samtliga grenar. Det blev silver i rep, brons i boll, silver i band och avslut med GULD och Svensk Juniormästarinna i käglor! En suverän insats av Tuva, som går från klarhet till klarhet. Emma blev nummer sju i repfinalen och femma i kägelfinalen efter fina körningar. Astrid hamnade på sjätte plats i käglor och en fin femteplats i band. Alma lyckade med bedriften att komma komma sjua i bollfinalen och Sanna avslutade med en åttondeplats i band efter en stabil insats.

Meja SM-vinnare i käglor

Seniorernas grenfinaler avlöste. Meja som hade en fin siffra i kvalet gjorde en stark insats i tunnbandet, men några mindre tapp gjorde att poängen sjönk. Brons blev belöningen för finaldagens insats. I grenen boll ville det sig inte alls för Meja och hon fick nöja sig med en fjärdeplats. I grenen käglor till musiken "So What, I'm still a rockstar....."av Pink formligen lyfte taket i Baltiska Hallen då Meja levererade sitt program. Guld och Svensk Mästarinna 2019 i käglor!

Truppen avslutade tävlingarna med suveränt bandprogram

Juniortruppen avslutade finaldagen med att leverera ett suveränt bandprogram som satte punkt för SM-tävlingarna i rytmisk gymnastik för 2019. Tuva, Astrid, Sanna, Emma o Astrid - "fem grymma GULD-gymnaster"!!!!
Tränare under de långa tävlingsdagarna var Rebecca Braun som med tålamod och noggrannhet coachade gymnasterna till framgångarna. Det blev 12 medaljer totalt, varav sex guld, två silver och fyra brons.

Skapa din hemsida gratis!