Hoppa till sidans innehåll
Foto: Swedish RG Photo

Tävlingsinformation


Här följer lite information om tävlingar, tävlingsklasser och program:


”På väg upp”

Så kallas den tävlingsklass man oftast börjar i som ny, ung gymnast. Man tävlar på obligatoriska program (alla gymnaster har samma program). Redskapen varierar från år till år, det enda bestående programmet är fristående som man alltid har. Svårighetsgraden är enkel. Det anordnas två ”På väg upp” tävlingar per år, en på hösten och en på våren.

 

”Minior”

Minior är den klass som kommer efter På väg upp. Även här tävlar man på obligatoriska program (tre olika), men här är svårighetsgraden lite högre. Meningen med miniorprogram är att det skall fungera som förberedande inför ungdomsklassen. När man tävlar som minior är man med på regionsserie-tävlingar, som anordnas tre gånger per år. Om man lyckas bra och hamnar bland de fem bästa under året kvalificerar man sig till miniorfinalen i slutet av våren. Även här varierar redskapen med fristående som återkommande varje år.

 

”Ungdomsklassen”

I ungdomsklassen får man tävla tills det år man fyller tolv. Här har gymnasterna valfria program som är ett eget program, komponerat utifrån varje gymnasts egna förutsättningar.  Det leder till att svårighetsgraden på programmen kan vara mycket olika. Liksom i de föregående klasserna är fristående alltid med och de andra redskapen varierar från år till år. Även som ungdom har man tre olika program. Man deltar i regionsserie-tävlingar, distriktsmästerskap och man kan också ställa upp på Ungdoms-SM om man är mycket duktig.


"Juniorklassen”

Junior är man från och med det år man fyller tretton till det år man fyller femton. Juniorprogrammen är svårare än ungdomsprogrammen och även de är valfria. När man blir junior tävlar man inte längre i fristående, utan har tre eller fyra program med redskap. Aktuella tävlingar för juniorer är regionsserie-tävlingar (i öppna klassen), distriktsmästerskap, och rikstävlingar om man är mycket duktig. Det kan även förekomma internationella tävlingar för juniorer och man kan bli uttagen till juniorlandslaget.


”Seniorklassen”

Det år man fyller sexton är man senior. Programmen försvåras ytterliggare och här gäller samma tävlingar som i juniorklassen. Seniorklassen är den sista klass som finns och seniorlandslaget är oftast de gymnaster som representerar Sverige i landskamper och mästerskap.


”Trupp”

Man kan även tävla i trupp. Då är det fem gymnaster som utför samma program samtidigt. För ungdomar är det ett valfritt friståendeprogram, för juniorer är det ett program med redskap och för seniorer är det två olika program med olika redskap.

Uppdaterad: 11 JUN 2016 08:18 Skribent: Louise Jönsson

 

besöksräknare 

Antal besökare

Postadress:
Landskrona KGF - Gymnastik
Emma Lindahl, Hantverkargatan 30 B, lgh 1
26152 Landskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: emmalindahl1998@gmai...

Se all info