Hoppa till sidans innehåll
Foto: Swedish RG Photo

Rytmisk gymnastik


Vid OS-84 i Los Angeles utsågs Rytmisk Gymnastik till "Världens vackraste idrott" av den församlade sportpressen. Rytmisk Gymnastik är en kvinnlig sportgren, där gymnasten utför sina övningar med handredskap till musik. Varje rörelse ska motsvara musikens karaktär och följa dess rytm.

De estetiska rörelserna, inlevelsen i musiken och sättet att presentera denna kombination gör Rytmisk Gymnastik till en gren med oändliga variationsmöjligheter som kan fascinera såväl utövare som publik.

 

RG - gymnasten

En god RG - gymnast måste arbeta såväl med höger som vänster hand. Hon måste visa prov på spänst, mjukhet, variera rörelserna i tempo, utnyttja hela tävlingsytan och framföra sitt program med precision och inlevelse och samtidigt ge uttryck för musiken. Viktigt är att handredskapet inte utnyttjas som dekoration utan hålls i ständig rörelse.


Olika handredskap

Det finns fem olika handredskap och för varje redskap finns tekniska bestämmelser. Ordningsföljden på redskapen är alltid: rep, tunnband, boll, käglor och band. Gemensamt för alla redskap är att de skall vara i kontinuerlig rörelse samt harmoni med det gymnastiska och musikaliska utförandet.

Redskapen kan hanteras så att de befinner sig i gymnastens händer, på hennes kropp, på golvet och i luften.


Tävlingsformer

I Rytmisk Gymnastik tävlar man både individuellt och i trupp. Den individuella gymnasten tävlar i fyra grenar och trupperna framträder med två kompositioner. Numera ingår det fem gymnaster i en trupp, mot tidigare sex.


Musik och tävlingsyta

Musiken för de individuella programmen skall vara mellan 1.15-1.30 minuter och musiken för trupp ligger på 2.15-2.30 minuter.

Tävlinsytan som består av heltäckningsmatta är 13x13 meter för både individuellt och trupp.


Bedömning

Rytmisk Gymnastik bedöms av tre domargrupper:

  • T.V. dvs. det tekniska värdet, där kontrolleras de av gymnasten och tränaren nedtecknade och på papper inlämnade svårigheterna i antal och svårighetsgrad.
  • A.V. dvs. det artistiska värdet, där kontrolleras de av gymnasten och tränaren nedtecknade och på papper inlämnade övningar som kan ge gymnasten bonus för variationsrikedom. Dessutom kontrolleras balansen mellan höger och vänsterhandsarbetet, utnyttjande av tävlingsytan, överensstämmelse och harmoni mellan musik och rörelse.
  • Utförandet, helt enkelt minusavdrag för alla fel som begås i utförandet av gymnastens program.


Källa: Svenska Gymnastik Förbundet

Uppdaterad: 09 MAR 2017 18:01 Skribent: Louise Jönsson

 

besöksräknare 

Antal besökare

Postadress:
Landskrona KGF - Gymnastik
Emma Lindahl, Hantverkargatan 30 B, lgh 1
26152 Landskrona

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: emmalindahl1998@gmai...

Se all info