Föreningens historia

I protest mot den manliga dominansen inom stadens idrottsföreningar tillkom år 1949 LANDSKRONA KVINNLIGA GYMNASTIK FÖRENING.

De första åren präglades av kamp för att få tillgång till träningslokaler, för att vinna erkännande och inträde i Svenska Gymnastikförbundet. Föreningens ordförande 1950-1957, Elsa Andersson grep sig verket an med stor energi och den 18:e mars 1952 var LKGF medlem i Svenska Gymnastikförbundet.

Ur gymnastisk synvinkel var föreningen mycket aktiv under 1950 och 60-talet. Föreningen av motionsavdelning, elitavdelning och junioravdelningar. 1957 erhöll LKGF sin fana vid flaggfesten på stadens idrottsplats.

I september 1964 kunde LKGF inviga sin klubbstuga i Borstahusen, detta skedde i samband med att föreningen firade sitt 15-års jubileum. (Denna stuga är dock sedermera såld). Vid klubbstugan bedrevs även träning under sommarmånaderna. Än idag har LKGF motionsgymnastik på sommaren, men man lånar då gräsmatta och stuga av någon förening som finns kvar.

1965 invigdes Landskrona Idrottshall och LKGF har som tradition än idag att ha en uppvisning i denna fram på vårkanten. Föreningens elit- och uppvisningsgrupper har ända från starten använt handredskapet boll och något senare även band. Därför var det naturligt för oss att så snart klartecken givits från Svenska Gymnastikförbundet att satsa på gymnastikformen Rytmisk Gymnastik, eller som den hette då - Gymnastique Moderne.

Uppdaterad: 09 MAR 2017 18:00

Nils Lekeberg, Mantalsvägen 7